torstai 2. elokuuta 2018

Unelmien kesäsää ☀️

Tästä sitä on aina haaveiltu. Että lyhyt kesä olisi lämmin eikä sataisi kovin paljon. Toukokuu oli kyllä lämmin ja kaunis, mutta maa huokui kylmyyttä. Siitä tiesi, ettei se vielä kesää oikeasti ollut. 

Mutta siitä eteenpäin se oli kesää. Niin, paitsi juhannus, joka perinteiseen tapaan oli kylmä ja sateinen. 

Oli vaikea ruveta luottamaan siihen, että huomennakin on pouta, eikä yöksi tarvitse mökillä ollessa peitellä kuivumassa olevia puita tai pyykkejä tai kesäkalusteita. Samoin oli vaikea tajuta, että jos tänään täytyy hoitaa sisähommia, ulos aurinkoon ehtii huomennakin! 

Mökkimme on suuren järven rannalla, ja vesi on takuuvarmasti ollut aina kylmää. Niin se oli nytkin heinäkuun alussa, +13 astetta. Meillä uiminen tarkoittaakin sitä, että saunasta kastaudutaan veteen pikaisesti ja kipaistaan takaisin saunaan. Aniharvoin hetkellisesti vesi on lämmennyt 18-20 asteeseen. 

Tänä kesänä asia oli toisin. Viime ja tällä viikolla, eli heinäkuun lopulla, veden lämpö kipusi 22-27 asteeseen. Voi että oli outoa, mutta tietenkin ihanaa. Järvessä voi oikein uida! Tosin minä uin vain ihan rannan tuntumassa. Meilläpäin ei ole ollut lainkaan sinilevää, mikä on ihan järkyttävää, siellä missä sitä on. 

Helle tuntui aluksi läkähdyttävältä. Hikinorot valuivat - minulla hikoilee pää! Keksin laittaa päähän ikivanhan hellehatun, joka auttoi paljon. Vähitellen aloin tottua kuumuuteen. Kaupunkiasunnossa kerrostalossa on juuri nyt lämpöä +30 astetta, vain tuuletin heiluttelee ilmaa. Mutta sama se on muillakin. Enkä valita. Kyllä talvella piisaa kylmää. 

Meillä on onni omistaa mökki, jonne lämmityksen avuksi on laitettu ilmalämpöpumppu. Se myös viilentää taivaallisesti. Viime kesänäkin sitä käytettiin, muttei viilennykseen, vaan lämmitykseen. 

Lämmöstä nauttimista varjostaa vain se, että sen takana lienee ilmastonmuutos. Se on katastrofaalista. Lisäksi helteestä kärsii alkutuotanto, kun ei ole satanutkaan. Ja joissain maailman maissa ei ole satanut vuosiin. Mutta meillä on se, mitä annetaan. Kuka voi, nauttikoon. 😎😅☀️

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti