sunnuntai 23. joulukuuta 2018

Korvikelihaa

Tänään, ensi yönä ja huomenna suurin osa Suomen kansaa paistaa kinkkua joulupöydän kunkuksi. On jättikinkkuja ja pikkuruisia lihapalloja. Kalkkunaakin kuulemma paistetaan. Mutta sika, se pitää pintansa. Meidän pienessä taloudessamme tyydytään possun ulkofileeseen, joka tokikaan ei ole kunnon kinkun veroinen. Mutta yritän naamioida sen kuitenkin jouluisen oloiseksi (eli feikkikinkuksi!!!). Mutta onhan se sentään possua.

Kasvissyöjillä on omat pulmansa. Mitä joulupöytään, kun minkään eläimen liha ei käy? Muutama päivä sitten luin lehdestä ensi kertaa seitankinkusta. Olin kyllä tiennyt, että seitan on jonkinlaista kasvisproteiinia, mutten ole sitä nähnyt saati maistanut. Mutta että kinkku? Muita eläinperäisten ruokien korvikkeita ovat esimerkiksi soijanakit, vegaanijuusto, kasvispihvit, kauramaito. No, onhan toki hyvä että vaihtoehtoja löytyy eikä itse tarvitse kaikkea tehdä. Mutta ihmettelen kyllä, miksi korvikkeen nimenä on lihatuotteelle kuuluva nimi, eli esimerkiksi kinkku? Miksi se täytyy peitellä valepukuun? Miksei sille ole voitu keksiä ihan omaa nimeä? Minä en nimenomaan ole loistokas nimenkeksijä. Mutta voisihan tuo seitantuote olla vaikka joulu-seitan. 

Mieleeni tulee väkisinkin, että korvikkeiden eläinperäinen nimi kertoo alitajuisesta eläinruuan kaipuusta. Ihminen kaipaa sitä, mitä on ennen syönyt ja jopa pitänyt siitä. Mutta kun on kääntynyt, ei voi enää lihaa syödä. Entäs juusto sitten? Ostin kerran vegaanijuustoa, ja tunnustan että, eh, en lainkaan innostunut siitä. Juustosta maku oli kaukana, mutta muoto oli juustonkaltainen. Mikäpäs tälle ruualle nimeksi? Nakista tulee mieleen herkulliset uudenvuoden yön ja vapun nakit, ne HK:n ainoat oikeat! Soijanakin nimi voisi olla vaikka soijakki. On epäloogista, että kauramaito saa olla nimeltään maito, kun taas laktoosittoman maitotuotteen nimen täytyy olla maitojuoma. Ajatellaan ehkä, että nimi parantaa tuotteen, ja kuluttaja kokee nauttivansa aitoa maitoa, vaikka se onkin tehty kaurasta, tai soijasta, tai mantelista? Toki on Ok, että jos aito maito ei käy, saa kuitenkin jotain muuta kuin vettä juotavakseen, jos oikeasti vesi ei maistu. Marjoista tehtyä viininkaltaista juomaa ei saa sanoa viiniksi, koska viini tehdään rypäleistä. Ja sillä siisti. En missään tapauksessa protestoi yllä mainittuja ruokavalmisteita, vaan niiden harhaanjohtavia nimityksiä. 

Oikeastaan noiden feikkiruokien nimet, kuten seitankinkku, ovat vitsikkäitä. Mieleeni tuli vanha Aku Ankan tarina, jossa Pikku Hukka yritti pelastaa ystäviensä kolmen pienen porsaan hengen, niin ettei isä, Iso Paha Susi olisi saalistanut niitä. Kekseliäs Pikku Hukka valmisti isälleen maukkaan kasvisruoan, jonka nimi oli Porkani. Näin juuri! Aito nimi kullekin ruualle, eikä yritetä petkuttaa kuluttajaa valepuvulla. Tätä mieltä olen. 😀

Huomenna on jouluaatto. Sen aidon merkityksenkin voisi palauttaa mieleen juhlapöytään käydessä. Oikein hyvää joulua sinulle, hyvä lukijani! 🌲


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti