sunnuntai 14. tammikuuta 2018

Gluteenitonta!

Tätä voit syödä hyvällä omallatunnolla! Kuvateksti oli herkullisen, syntisen ihanan näköisen suklaaleivonnaisen vieressä. Ja resepti siis oli gluteeniton. 

Siis mitä??? Siis ettäkö gluteenitonta suklaakakkua voi syödä hyvällä omallatunnolla (eli siis tavallisesta saa tunnontuskia)? 

Nyt on kyllä kokeilla mennyt puurot ja vellit sekaisin. Gluteenitonta ruokavaliota tarvitsevat välttämättä ja ehdottomasti vain henkilöt, jotka eivät siedä gluteenia. Heillä on sairaus nimeltä keliakia. Tätä sairastaa kaksi (2)% suomalaisista. Muiden gluteenille herkkien määrää ei tiedetä. 

Esiintyvyyteen nähden gluteenittomien leivonnaisohjeiden ja ruokareseptien määrä aikakauslehdissä on huomattava. Upeaa on, että tätä rajoitusta noudattaville on tarjolla reseptejä, sillä etenkin gluteeniton leivonta on hankalaa. Tiedän tämän kokemuksesta, sillä suvussani on keliaakikko, ja olen leiponut hänelle tarjottavaa. En itse vapaaehtoisesti niitä söisi, siksi oudon makuisia ne enimmäkseen ovat. 

Kyllä, kyllä tiedän että gluteeniton dieetti on myös muotihitti. Sillä uskotaan olevan ties mitä suotuisia kauneus- ja terveysvaikutuksia. Valitettavasti ravitsemus- ja lääketieteelliset asiantuntijat ovat päinvastaista mieltä. Sillä voi jopa olla haitallisia seurauksia. 

Mutta jospa sillä edes laihtuisi? No. Usein leivonnaiset voivat ainakin alkuun olla oudonmakuisia, joten ehkei niitä niin mielellään syö. Eivätkä valmiit tuotteet mitään kevytsyötävää ole. 

Sydämestäni suon, että vieraaksi tuleva keliaakikko saa kylässäkin kahvileipää, tai yleensä leipää, ettei tarvitse tulla omien eväiden kanssa. Mutta tietääkö hyvää tarkoittava emäntä, miten tarkasta asiasta on kyse? Muita jauhoja ei saisi olla mailla ja halmeillakaan, kaikkien välineiden, astioiden ja tasojen täytyy olla ehdottoman puhtaita. Suklaankin täytyy olla gluteenitonta! 

Toivoisinkin, että reseptejä julkaisevat muistuttaisivat keliaakikolle leipomisen säännöistä. Eri asia on, jos leivotaan vain trendin vuoksi. 

Mutta kyllä vähän hämmästelen - niin vähän keliaakikkoja ja niin paljon reseptejä! Olisikohan tässä bisnestäkin takana, sillä
gluteenittomat tuotteet ovat hinnakkaita. Näkisinpä yhtä paljon diabeetikoille tarkoitettuja reseptejä - heitähän on tosi paljon! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti