torstai 26. lokakuuta 2017

Pissa lirahtelee 😖

Valtakunnan ammattikehtaaja, Rosa Meriläinen, kirjoitti joitakin aikoja sitten omasta virtsankarkailustaan. Kiitos Rosa, että kerroit. Kerroit myös Pilateksen harrastamisesta ynnä muista treeneistä, joita teet ja olet tehnyt. Ja olet nuori, ilmeisen hyväkuntoinen sekä normaalipainoinen. Mutta voi, olet synnyttänyt! 

Niinpä pitää todeta, että virtsankarkailu on itseaiheutettua! Mitä sitä pitää nyt mennä synnyttelemään! Alkaa pissa karkailla! 

No juu. Sarkasmi sikseen. Ilmiö on tavallinen, jos ei vielä nuorena, niin vanhana sitten. En muista, milloin huomasin, että joskus lirahtaa. Nauraa hekotellessa, yskänpuuskassa, aivastaessa. 

Ikääntyessä lirautuksia on myös ruvennut sattumaan ponnistellessa vähän enemmän. Niinpä pitää huolehtia siitä, että muistaa käydä pissalla ennen raskaisiin hommiin ryhtymistä. Ja ennen ulkoilua. Ja ennen kauppareissua. Ja ennen mitä vaan tapahtumaa. Aina kun poistuu kotoa. 

Tokihan olen muistanut treenata lantionpohjanlihaksiani. On käyty Pilateksessa, joogassa ja jumpissa, joissa tosi kiitettävästi muistetaan nipistys- ja puristusliikkeet. Mutta kerran, kaksi viikossa muutaman minuutin ajan alustan kohottelua ei tietenkään riitä! 

Kun nyt jäin tänä syksynä joogan ja Pilateksen ulkopuolelle, jäi edes tämä vähäinen ohjattu treeni pois. Niinpä heräsin siihen, että on yritettävä omin voimin vahvistaa lantionpohjan lihaksia, tai ainakin estää niitä löystymästä lisää. En kyllä tiedä, mitä toivoa 70-vuotiaalla tässä asiassa on 😕 . 

Lisäys 7.11.17: juuri luin, että lantionpohjajumpasta ON hyötyä kaikenikäisille! Ja rakkoa voisi kouluttaa eikä juosta vessassa yhtenään. 

Tilaisuuksista ei ole puutetta. Jalkovälin puristelua hellan ääressä soppaa vahtiessa, sohvalla telkkua katsoessa, blogia kirjoittaessa, autossa istuessa, jopa vessassa: yritäpä keskeyttää pissaaminen! 

Parasta on, ettei tähän jumppaan tarvitse mitään välineitä, jumppa-asuja tai edes siihen ajan varaamista. Eikä kukaan huomaa, mitä teet! Uskallan väittää, että päivittäinen omajumppa on paljon, paljon hyödyllisempää kuin Pilates kerran viikossa (tässä asiassa). Pidän Pilatesta kyllä muuten aivan loistavana lajina. Se vaan ei yksin riitä. 

No sitten on Tenat. Pikkareita voi tehostaa niillä. En ole (vielä) hankkinut niitä, enkä tiedä, miten ne eroavat pikkuhousunsuojista. Hedelmällisinä vuosina käytin niitä aina, mutta tämän ikäisenä pikkarit pysyvät kuivina - paitsi jos pissi lirahtaa. Voihan niitä nytkin käyttää, jos tykkää. 

Tosi pahoissa tapauksissa lantionpohjan lihasten puristelu ei tietenkään auta. Silloin täytyy varata lääkärinvastaanottoaika. 

Aihe on kai vähän nolo. Enpä minäkään ota kuntosalin pukuhuoneessa asiaa esille. Enkä missään muuallakaan. Lääkärin luo kyllä voisin mennä, jos arkielämä kävisi vaikeaksi. Näin muuten yhtenä yönä unta, että minulta valui virtsa valtoimenaan sänkyyn. Heräsin, ja uni oli niin elävä, että tutkin petini. Se oli kuitenkin vain unta. Minulla taisi olla silloin pissahätä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti