sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Mattopyykille!

Nyt alkaa olla jo aika, jos et (vieläkään) ole ehtinyt. 😀. Matonpesustakin minulla on vankka perimätieto siitä, milloin on oikea aika. Se oli jo toukokuussa. Täti-vainaani, kova huushollerska, pesi mattonsa aina kylän ensimmäisenä. Hänellä oli etulyöntiasema, koska heidän tontillaan oli luonnonlähde, jonne oli rakennettu matonpesupaikka sekä orret kuivatukseen. 

Minä sain tehtäväkseni omien mattojemme pesun, heti kun voimia alkoi olla. Ja mukavaa se olikin. Vein pari-kolme mattoa pyörän tarakalla läheisen järven rantaan, jossa oli kunnan rakentama mattolaituri. Aikaisemmin pestiin kontallaan, kunnes laiturille laitettiin tynnyrit, joissa pesijä seisoi. 

Matonpesu on tekniikkalaji. Kastelu, mäntysuopasively (silloin oli vain palasaippuaa), juuriharjalla kuuraus raitojen suuntaisesti, maton reunat eri suuntaan. Sitten kevyt huuhtelu ja toinen saippuointi ja harjaus. Mattoa siirtäessä piti olla tarkkana, että
väliin ei jäänyt likaista kohtaa. Toinen puoli samoin. Piti aina iloita, kun näki, kumpi puoli oli pesty. Sitten huolellinen huuhtelu. Matto rullalle ja kävelyä sen päällä, että vesi vähän valui pois. Orrelle valumaan. Eväiden syönnin jälkeen mattorullat tarakalle ja kotia kohti polkemaan. Raskain oli paluumatkan iso ylämäki, jossa pyörää piti taluttaa. 

Ennen mattoasia oli selvä: oli vain räsymattoja, leveitä tai kapeita. Nyt on ihan toisin. On pitkä- ja lyhytnukkaisia mattoja, bouclee-pintaisia käytävämattoja, pellavamattoja, narumattoja, plyyshimattoja, on villaisia, tekokuituisia, silkkisiä ja vaikka mitä. Mattopyykkärillä on sormi suussa. Ei vesipesua; laakapesu ja -kuivatus, esimerkiksi. 

Mattopyykin ajankohta on tarkkaa. Se on hiljaista tietoa, jota on vain naisilla. Tämä on vähän samantapaista kuin ikkunanpesussa: on valittava suotuisa ajankohta. Maton kuivaksi saaminen on se pointti. Parasta olisi, jos kaksi seuraavaa päivää olisi poutaa. Tämä mahdollistaa ulkokuivatuksen, jossa on raikkain tulos. Alkukesällä ilmankosteus on pieni, jolloin kuivuminen on nopeaa. Jos sinulla onnettomalla matonpesu on jäänyt elokuulle, edessäsi on pahoja kuivatuspulmia. Tiedän mistä kirjoitan, kokemusta on. Olen kuivattanut mattoja sekä olohuoneessa että saunassa. 😖

Tiedosta huolimatta en tahdo millään löytää sopivaa aikaa. Liian kylmää, sateista, pilvistä, muuta tekemistä jne. Tätivainaani kyllä paheksuisi, jos tietäisi, että tänäkin vuonna pesin ensimmäiset matot vasta tänään. Mutta ei hätää! Kotikuntani hieno matonpesupaikka oli täynnä  iloisia mattopyykkäreitä, jotka hymyssä suin kuurasivat mattojansa. Tyyli oli ihan kuin ennen vanhaan, riippumatta siitä, millainen matto oli. Eläköön matonpesuperinne! 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti