lauantai 6. toukokuuta 2017

Bon appetit!

Arki voisi helpottua, jos joka toinen päivä ei tarvitsisi miettiä, mitä ruokaa tänään tekisin. (Samaa ruokaa syödään kahtena päivänä). S- ja K-ketjujen erinomaisista ruokalehdistä saa paljon inspiraatiota sekä tuotetietoa. Selviää vähemmällä hyllyjen välissä. Niin, ja Lidl'n lehti on myös mainio. Etiketti-lehteä hyödynnän myös, siellä on hienoja gourmet-ruokien ohjeita juhliin. Juomajuttujakin siitä on kiva lukea, ihan sivistyksen vuoksi.

Lehtiä tutkiessani parin viikon suunnitelma syntyi helposti. Saisin vaihtelua arkisiin kana-, jauheliha- ja possuruokiini. Kalaa söisin myös nykyistä enemmän, mutta se on törkeän kallista. Ikävöin aikaa, jolloin Norjan lohta sai vitosella kilo. Jotkut ruokalajit ovat suosikkejani vuosien takaa, mutta kokeilen innokkasti myös uusia, kunhan ne eivät ole kovin monimutkaisia. 

Aamupalalla voisin kaurapuuron tilalla syödä toisinaan jugurttia ja granolaa tai mysliä. Chia-siemen villityksen aikana laitoin tuorepuuron ainekset yöksi jääkaappiin tekeytymään. Smoothiekausikin minulla oli ja meni. Lounaaksi syön mielelläni keittoa, kuten minestronekeittoa vaihdellen borts- ja seljankakeittojen kanssa. Seljankaan käy hyvin sei, joka ei ole ihan suolaisen hintaista. Paastodieetillä ollessani kokeilin Tom yam-keittoa, ja vaikken ole juurikaan tuttu aasialaisten ruokien kanssa, tämä maistui hyvältä. (Tosin nälkäiselle maistuu kaikki).

Päivällisruuiksi listaan vanhoja tuttuja. Spaghetti Bolognese on ykkönen, se on helppo, ruokaisa ja edullinen! Parmesaania pitää olla! Olen sienihullu, ja sienirisotto on todellista herkkua. Parhaita ovat herkkutatit, mutta kantarellistakin tulee kelpo ruoka. Yksi päivällisruoka voisi olla frittata. Siihen voi upottaa vaikka mitä jääkaapin jämiä. Itse asiassa vahvuuteni kokkailussa onkin juuri tähteiden käyttö 😀. Minulta ruokaa ei mene biojätteeseen. Asiaa parantaa lisäksi se, että koirani syö mielellään kaiken mitä ehkä jää. 

Yksi kasvisruoka pitäisi olla. Valitsen kukkakaalicurryn. Kukkakaalia kehutaan terveelliseksi, mutta en ole vielä löytänyt reseptiä, johon ihastuisin. (Jos kehtaisin, sanoisin että se on mauton ja kypsänä vetinen). Minusta se on parasta gratiinina, mutta totuus on, että juusto siinä sen maun antaa 🧀. Olen kerännyt kukkakaalireseptejä, mutta aika harva innostaa.

Välillä pääsee unohtumaan, miten hyvää chili con carne on. Siinä yhdistyvät nyt niin trendikkäät pavut ja suosikkiraaka-aine, jauheliha. Karppausaikoina söin sitä salaatin kanssa, vaikka siihen kuuluu kaveriksi riisi. Nuori polvi on opettanut minulle myös tacojen syönnin, ja samoin maustettu jauhis on siihen loistavaa! 

Viikonloppuna ehtii (tai viitsii) tehdä työläämpiäkin ruokia. Ihastuin kovasti litistetyn tandoorikanan ohjeeseen. Intialaisia mausteita on tullut hankituksi, joten saan käytetyksi niitä tähän ruokaan. Kokonainen broileri on edullista ja toisi vaihtelua fileisiin ja suikaleisiin. Aikanaan se oli pyhäruokaa! Lissabonin-matkalla ihmettelin kaupan lämpökaapissa mahallaan olevia, litteitä grillattuja broilereita. Näitä ne olivatkin, litistettyjä, eivätkä luonnollisen muotoisia, kuten meillä.
Alkuruokana kanan kanssa olisi siikaceviche. 🐟 Siika maksaa ihan hirveästi, mutta tähän tarvitaan sitä vai yksi file. Keitetyt Siikliperunat ovat parhaat siihen kaveriksi. 

Moussakasta pidän tosi paljon, munakoisosta tehtynä. 🍆 Ehkä sitä voisi tehdä viikonloppuna toiseksi ruokalajiksi, sillä senkin valmistus vie aikaa. Ostin aikoinaan Kreikan-matkalla kreikkalaisen keittokirjan, jossa onkin hyviä reseptejä. Olin vuosia Kreikka-fani, mutta nykytilanne siellä on murheellinen. Kauniit saaret  ovat varmaan ennallaan. Siellä voisi vielä kerran käydä...

Näillä ruuilla pärjäisi varmaan kaksi viikkoa, kun aina jotain jää tähteeksi. Tietenkin oheen tarvitaan leipää, ehkä focacciaa itse tehtynä, ja tuoresalaattia erilaisten vinaigrettien kanssa. Jälkiruokia en tee arkisin, vaan syön tuoreita hedelmiä, kuten omenoita, kiiviä, appelsiinia ja päärynöitä. 🍎 🥝 🍇 

Viikonloppuna tekee joskus mieli makeaa jälkkäriä. Pannacotta on syntisen kermainen, mutta helppo herkku. Sen päälle käyvät itse kerätyt marjat. Suklaamousse ja vadelmakastike, ah mikä yhdistelmä! Vadelmat ovat tietenkin omasta pakastimesta. 

Tarkkana lukijana huomaat tietenkin, että kaikki ruokalajit ovat vierasperäisiä. Enää et ruokalehdistä löydä täysin suomenkielistä viikon ruokalistaehdotusta. Minun listaltani puuttuvat kokonaan kiinalaiset, japanilaiset sekä amerikkalaiset trendiruuat. Kokkikoulusta olisi ollut elämässäni paljon hyötyä. Siinä olisi varmaan samalla tullut opittua keittiöitaliaa sekä -ranskaa. Intiaakin täytyy nykyään osata ainakin joku sana. Niin kansainväliseksi kotikeittiömme on muuttunut.  Makaronikin on pasta


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti