sunnuntai 14. toukokuuta 2017

Valtias jos oisin...

Olen pääosin tyytyväinen omaan olooni ja elooni, ja ihan perustellusti. On kuitenkin joitain asioita, jotka tahtoisin muuttaa. 

Naiskansalaisaloite 1. Haluaisin, että tämä kesäaika/talviaikahullutus lopetettaisiin. Ajatelkaa, kuinka paljon resursseja haaskaantuu kaksi kertaa vuodessa tehtäviin muutoksiin! Ja kuka siitä hyötyy, ja mitä? Haittoja on jo uskallettu tuoda esiin, turhan varovasti. Miksei joku tosi iso auktoriteetti ota ja jyrähdä, että nyt riittää? Joku terveysjärjestö? Teollisuuspomo? Presidentti? Money talks, joten joku finanssiguru sen varmaan pitää olla. Minä kannatan sitä, että jäädään pysyvästi kesäaikaan. Mitä myöhemmin pimeys keväisin alkaa, sen parempi. 

Naiskansalaisaloite 2. Vaadin, että koulut alkavat aikaisintaan kello 9. On lapsenrääkkäystä repiä suomalaisia lapsia sängystään aamuvarhain ja laittaa koulutielle kylmässä ja pimeässä. Etenkin yläasteikäisten fysiologiseen kehitysvaiheeseen sopii hieman paremmin, jos koulu alkaisi klo 9 tai klo 10. Tästä on evidenssiä! Huikea visio on, että koulussa olisi hitusen vähemmän väsyneitä ja puoliunessa olevia teinejä!  

Mutta mikä tämän estää? Uskaltaisiko arvata, että muutos onnistuisi, jos opettajat ajaisivat sitä ? No, tietysti koulu päättyy tuntia myöhemmin. Kenelle se on ongelma? Aikuisille tietenkin, sehän on selvä. Kyllä lapsetkin toki tykkäävät päästä aikaisin koulusta, mutta kaikkeen tottuu. 

Entäs pikkuiset, kun vanhempien pitää mennä töihin eivätkä ehkä pärjää yksin kotona sitä yhtä tuntia? Tähän minulla on valmis ratkaisu. Koulun ovet auki klo 8. Aikuinen tai pari turvaksi. Selvät säännöt lapsille, mitä koulussa voi sen ajan tehdä: esimerkiksi läksyt. Tämä ei tietenkään poista sitä, että monen lapsen pitää silti herätä tolkuttoman aikaisin, koska aikuisten systeemi niin vaatii. Tai jos osoitetaan, että pikkuisten koulun on parempi alkaa klo 8, myönnyn siihen. 

Naiskansalaisaloite 3. Vaadin, että järkyttävän kallis ja täysin kohtuuton yliopistojen sisäänpääsyrumba lakkautetaan. Kaikki pääsevät sisään ja näyttävät sitten kyntensä. Monet yliopistot noudattavat tätä käytäntöä muualla maailmassa. Joku matemaatikko voisi laskea, mikä taloudellinen vaikutus tällä olisi a) yliopistojen pääsykokeiden järjestämisestä johtuviin kustannuksiin ja b) nuorten kustannuksiin, kun he valmentautuvat pääsykokeisiin (inhimilliset ponnistukset ovat luku sinänsä). Häviäjiä tietysti ovat valmennuskurssien järjestäjät ja kirjakustantamot. Kun yliopistojen talous on tiukalla, olisi aika tehdä rakenteellisia muutoksia. 

Yhden muutoksen tahtoisin vielä tehdä edellämainittujen lisäksi. Haluan, että talvi ja kesä vaihtavat paikkaa niin, että talvi kestää kolme kuukautta ja kesä kuusi kuukautta. Loput kolme kuukautta ovat sitten kevät 1,5 kuukautta ja syksy 1,5 kuukautta. Ilmaston lämpeneminen ei tee talvesta kesää, koska auringonvalon määrä ei lisäänny. Siksi ainoa ratkaisu on paikan vaihto tarpeellisine säätöineen.  Ikäväkseni en tiedä, kenen puoleen tässä asiassa kääntyisin. 



 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti